Wiem że nie wszyscy lubią kokos, ja tez nie przepadam ale te ciasteczka są tak kruche i aromatyczne że nikt kto ich spróbuje się im nie oprze...tych co mieli taka możliwość nie będę przekonywać...
Przepis jest prosty , a efekty pyszne ...czego chcieć więcej...
Składniki:
20 dag mąki pszennej
10 dag mąki kukurydzianej
1 jajko
1 żółtko
5 dag kokosu
5 kropel olejku migdałowego
3 łyżki likieru kokosowego
12 dag margaryny
10 dag cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Odmierzone składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto.
Nie muszą być w temperaturze pokojowej bo to ciasto kruche
i po wyrobieniu wkładamy je do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość około 6 mm i wykrawamy ulubionymi foremkami
(albo ulubionym kubkiem) ciasteczka.
Pieczemy 15 minut w 150 stopniach i gotowe.
Można gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem albo (jak się zdąży przed łasuchami) polać czekoladą.
Życzę smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz