Jest dosyć upalne lato więc cieszmy się słonkiem póki możemy, ale gorąca zwłaszcza w kuchni możemy sobie oszczędzić. Ja zazwyczaj w lecie piekę ciasta w lodówce" tak, są tak samo pyszne ,a lodówką w przeciwieństwie do piekarnika nie można się oparzyć haha
Dzisiaj mam dla was pyszny przepis jak już wspomniałam wczoraj z galaretkami Gellwe, moimi ulubionymi.
Dlaczego, z prostego i banalnego powodu - bo sa pyszne, nie wierzycie, sprawdźcie, są na każdej sklepowej półce.
Ale do rzeczy, dzisiaj poradnik jak szybko zrobić coś pysznego i zachwycającego nasze podniebienie.
Składniki:
paczka okrągłych biszkoptów
pianka truskawkowa:
śmietanka 30 % 500 ml
2 galaretki truskawkowe Gellwe
truskawki około 10 dag
mus truskawkowy:
30 dag truskawek
3-4 łyżki cukru pudru
bita śmietana:
250 ml śmietany 30 %
2 -3 łyżki cukru pudru
1 żetatyna-fix do deserów
Zaczynamy od wyłożenia naszej foremki biszkoptami.
Śmietankę ubijamy dodając cukier puder
i dwie tężejące galaretki (rozrobione w 500 ml gorącej wody).
Zalewamy nasze biszkopty powstałą masą, krojąc na wierzch truskawki.
30 dag truskawek miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy połowę
żelatyny rozrobionej wg przepisu. Wylewamy na truskawki.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i drugą połową żelatyny
i wylewamy na mus truskawkowy.
Wierzch naszej pianki truskawkowej dekorujemy owocami np malinkami.
Całość chłodzimy w lodówce około godziny.
Sądzę że przygotowanie takiego deserku nie zajmuje dużo czasu,
a miło jest usiąść w ogrodzie wśród zieleni, słodkości
i w miłym towarzystwie ♥
Cudownie to wygląda, też często robię galaretkowe pianki i musy owocowe do ciast.
OdpowiedzUsuńBo to chyba najsmaczniejsze latem :)
OdpowiedzUsuń