Dlaczego ten dorsz jest po andaluzyjsku - zapytacie, dlatego że ta część słonecznej Hiszpanii słynie z ryb, oliwy i warzyw,
szczególnie z papryki i cebuli...
i na tej bazie będzie się opierał ten przepis.
Przygotowanie tej potrawy jest w miarę szybkie, i ile przygotowujący
nabył podstawową umiejętność krojenia warzyw z całkowitym
wyłączeniem krojenia swoich palców.
Składniki:
Dorsz około 400g
mąka pszenna, kukurydziana
sok z cytryny lub pieprz cytrynowy
sól
papryka czerwona
duża cebula
2 ząbki czosnku
białe wino wytrawne
pomidory w zalewie
rozmaryn lub natka pietruszki
Zaczynamy naszą potrawę od postaci pierwszoplanowej czyli ryby.
Dla lepszej delikatności możemy ją namoczyć w mleku tak na 30 minut.
Po tej operacji doprawiamy naszą rybkę solą, pieprzem
(możemy skropić ją sokiem z cytryny)
i panierujemy
( maka pszenna i kukurydziana zmieszane w równych proporcjach)
a następnie smażymy na oliwie z oliwek.
Ryba gotowa. czas na resztę potrawy.
Cebulę obieramy i kroimy w talarki.
Paprykę dokładnie obieramy z pestek i kroimy w paseczki.
Na rozgrzanej patelni z odrobina oliwy z oliwek podsmażamy cebulę, przeciśnięty lub drobno pokrojony czosnek i paprykę.
Dusimy to wszystko razem podlewając odrobiną białego wina.
Gdy papryka już zmięknie, dodajemy pomidory z zalewą
(najlepiej przetarte przez sitko)
podsmażamy i doprawiamy solą, pieprzem
i rozmarynem bądź natką pietruszki.
Gotowym sosem możemy polać świeżo usmażoną rybę,
bądź zapiec z odrobiną sera.
Polecam szczerze to danie, które w letniej scenerii urzeka
swym smakiem i aromatem.
Smacznego ♥
0 komentarze:
Prześlij komentarz