Jagodowy sernik na zimno ze słodką niespodzianką



Jakie piękne jest lato, można się delektować rano brzoskwiniami, w południe truskawkami a wieczorem jagodami...Marzenie po prostu.
Ale jak to było w powiedzeniu, jeżeli o czymś marzysz to możesz to zrealizować...np taki jagodowy sernik, w sam raz na gorące popołudnie...


Wbrew pozorom sernik ten nie jest pracochłonny i to też jest
jego zaletą, dodatkowo posiada pyszną i słodką niespodziankę
w postaci białych michałków, które oprócz smacznie kruchego spodu podkreślają smak sernika.

Pracę nad naszym sernikiem rozpoczynamy od roztłuczenia 230g herbatników. (nie muszą być dokładnie rozbite)
i wymieszaniu ich ze 100g rozpuszczonego masła.
Taką sypką masę dokładnie rozkładamy w foremce na sernik i ubijamy.

Teraz przechodzimy do sernika...

Składniki:

1 kg sera białego (najlepiej drobno mielonego)
1 i 1/3 szklanki jagód
2/3 szklanki cukru pudru
1 żelatyna-fix do deserow
5 białych michałków 
200 ml śmietany 30%

Jagody miksujemy blenderem, a następnie mieszamy
z serem i cukrem pudrem.
Rozpuszczamy żelatynę wg podanego przepisu
i lekko ciepłą dodajemy do sera.  
Śmietanę ubijamy na sztywno i wlewamy do masy,
delikatnie mieszając razem z drobno pokrojonymi michałkami.

Gotową masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód
i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Po około 2 godzinach mamy wspaniały delikatnie kremowy sernik
z mnóstwem jagód i maleńką chrupiącą niespodzianką w środku...

Życzę udanej popołudniowej kawki w towarzystwie pysznego sernika.



0 komentarze:

Prześlij komentarz