Sernik pod kokosową pianką



   Czas na coś słodkiego, co rozpływa się w ustach
   dając błogie uczucie słodkości i delikatności.

   Czas na sernik z kokosem i czekoladą; mniam...







Ciasto:
30 dag mąki
10 dag cukru pudru
10 dag margaryny
1 jajko
1 żółtko
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ser:
1 kg sera białego półtłustego
1 szklanka oleju
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
2 jajka
6 żółtek
1 budyń waniliowy

Piana kokosowa:
6 białek
10 dag kokosu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej


Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy.
Po wyrobieniu układamy na spód blachy do pieczenia.

Ser biały należy zmielić kilkakrotnie, aby nie było żadnych grudek.
Po zmieleniu dodajemy kolejno składniki mieszając cały czas.
Ser po dodaniu mleka będzie bardzo lejący, ale taka konsystencja po upieczeniu (dodajemy jeszcze budyń)da nam delikatność
i puszystość sera.

Tak przygotowany ser wylewamy na uprzednio wyłożony spód i pieczemy 
około 40 minut w 180 stopniach.

Gdy sernik już się zarumieni, wylewamy na górę ciasta piankę kokosową
i pieczemy jeszcze 20 minut.

Ja uwielbiam ten sernik polany czekoladą, warto spróbować, polecam :)







1 komentarze: