A co powiecie na pyszny i szybki niedzielny obiadek?
Taki bardziej wykwintny jak na niedzielę przystało...
składniki:
kilka porcji
łososia, najlepiej nie mrożonego
makaron (ja
osobiście uwielbiam makaron
z dodatkami np. ze szpinakiem)
i
najważniejszy... sos beszamelowy.
Kawałki
łososia płuczemy, osuszamy, posypujemy solą i pieprzem,
i smażymy na patelni grillowej lub zwykłej teflonowej
z dodatkiem
oliwy z oliwek.
Sos
beszamelowy:
Może tak poważnie brzmi, ale nie jest
taki trudny do wykonania.
W małym
rondelku rozpuszczamy 2 łyżki margaryny;
po
rozpuszczeniu dodajemy 2 łyżki mąki pszennej
i szybko
mieszamy, aż składniki stworzą ładną,
gładką masę.
gładką masę.
Do masy dolewamy najlepiej zimne mleko,
lub śmietanę 30% wtedy sos jest aksamitny
i delikatny, oczywiście cały czas mieszając...
lub śmietanę 30% wtedy sos jest aksamitny
i delikatny, oczywiście cały czas mieszając...
Sos ma być bez grudek i jednolity, o konsystencji gęstej śmietany.
Gdy nam taki
wyjdzie doprawiamy go solą, pieprzem
i moim zdaniem
najlepszym dodatkiem jakim jest mrożony
koperek, który
zachowuje dzięki temu swój
niepowtarzalny smak
niepowtarzalny smak
Oczywiście
najlepszy jest przyrządzony tuż przed podaniem,
a z
grillowanym łososiem jest wyśmienity.
Udanego i
smacznego obiadku życzę :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz