Zawsze fascynowało mnie poznanie smaku potraw,
które z takim
powodzeniem są serwowane w innych krajach.
Proponuję dzisiaj
Bliny; pochodzą nie z tak daleka bo z Ukrainy
ale warto spróbować
czegoś innego"...
składniki:
3 szklanki mąki gryczanej
2 jajka
1 szklanka mleka
1 średnia cebula
pęczek pietruszki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oliwie z oliwek.
Ubijamy pianę z dwóch białek.
Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę gryczaną, sól, proszek
do pieczenia,
dolewamy szklankę mleka i szklankę wody, 2 łyżki oliwy z
oliwek i dwa pozostałe żółtka.
Mieszamy całość, aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a
na koniec dodajemy ubitą pianę, podsmażoną wcześniej ale chłodną cebulę, i
natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na rozgrzanej patelni, smażymy małe porcje ciasta i
formujemy placuszki.
Bliny są znakomite z dodatkiem sosu pieczarkowego, ale można
je też podawać ze śmietaną i wędzonym łososiem.
Życzę smacznego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz