Obiecałam że będzie coś na poprawę humoru,
przy tej beznadziejnej pogodzie i jest.
A że nic tak nie poprawia humoru i nie podnosi hormonów szczęścia jak czekolada, tak oto mamy torcik czekoladowy.
Składniki:
1 tabliczka czekolady gorzkiej
8 jajek
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
kostka masła
5 łyżek czarnej, mocnej kawy
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
4 łyżki śmietany 30%
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszając cały czas.
Dodajemy kawę i studzimy.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,
dodajemy masło i czekoladę z kawą.
Ucieramy wszystko do uzyskania jednolitej masy.
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie łączymy
z pozostałymi składnikami.
Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do masy czekoladowej.
Delikatnie i bardzo starannie mieszamy, ponieważ od tego zależy
puszystość i delikatność naszego ciasta.
Wylewamy ciasto na okrągłą formę i pieczemy około 30 minut w temp.
150 stopni. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku.
Ciasto możemy przełożyć bitą śmietaną lub konfiturą morelową.
Wierzch ciasta polewamy przygotowaną polewą.
Życzę smacznego i udanych wypieków.
Gwarantuję że po kawałku
tego ciasta żadna pogoda, ani żaden problem nie będzie w stanie zepsuć
nam nastroju...
uwielbiam tort czekoladowy :)
OdpowiedzUsuń