Łosoś w sosie cytrynowo - śmietanowym


Łosoś to ryba, która zawsze dobrze smakuje... 
Jest delikatny, smaczny i lubi być odpowiednio podany.
Dzisiaj podam go w sosie cytrynowym.




Składniki:
2 porcje łososia ze skórą

Sos cytrynowy:
2-3 łyżki soku z cytryny 
100 ml białego, wytrawnego wina
100 ml śmietany 30 %
2-3 łyżki mąki 

Łososia płuczemy, osuszamy, posypujemy solą
i pieprzem cytrynowym;
a następnie smażymy (zaczynając od tej strony ze skórą)

Do podsmażonej ryby dodajemy białe wino ze sokiem z cytryny,
i dusimy do odparowania.

Śmietanę  mieszamy z mąką i dodajemy do ryby,
mieszając ciągle aż sos zgęstnieje.

Możemy podać łososia ze świeżą rukolą i pomidorami malinowymi...


Jest to bardzo prosta i szybka potrawa, tak na małe,
dobre popołudniowe co nieco lub elegancką
i lekką kolację  we dwoje.


0 komentarze:

Prześlij komentarz