Łosoś to ryba, która zawsze dobrze smakuje...
Jest delikatny, smaczny i lubi być odpowiednio podany.
Dzisiaj podam go w sosie cytrynowym.
Składniki:
2 porcje łososia ze skórą
2-3 łyżki soku z cytryny
100 ml białego, wytrawnego wina
100 ml śmietany 30 %
2-3 łyżki mąki
Łososia płuczemy, osuszamy, posypujemy solą
i pieprzem cytrynowym;
a następnie smażymy (zaczynając od tej strony ze skórą)
Do podsmażonej ryby dodajemy białe wino ze sokiem z cytryny,
i dusimy do odparowania.
Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do ryby,
mieszając ciągle aż sos zgęstnieje.
Możemy podać łososia ze świeżą rukolą i pomidorami malinowymi...
Jest to bardzo prosta i szybka potrawa, tak na małe,
dobre popołudniowe co nieco lub elegancką
i lekką kolację we dwoje.
0 komentarze:
Prześlij komentarz