Wielkimi krokami zbliża się najpiękniejszy długi weekend majowy ,a co za tym idzie wielkie grillowanie.
Nie od dzisiaj wiemy że wszystkie potrawy na świeżym powietrzu smakują wyśmienicie, ponadto czas spędzony z przyjaciółmii w wiosennym
plenerze zwłaszcza po tak długiej zimie jest po prostu spaniały.
Ale tak właściwie co zrobić takiego na tego grilla, takiego smacznego i szybkiego?
Oto kilka moich propozycji.
Tak, pierwszą z nich są szaszłyki. Przygotowuje się je szybko i smakują zawsze wyśmienicie.
Składniki: Na około 4-6 osób
40 dag boczku
80 dag filetu z kurczaka
80 dag kiełbasy toruńskiej
40 dag cebuli
Z przygotowaniem nie ma najmniejszego problemu, wystarczy pokroić wszystkie składniki na 2 cm części i nabić na patyczki najlepiej bambusowe ,które się nie przypalają i nie chłoną tłuszczu.
Oczywiście filet z kurczaka musimy przed przygotowaniem szaszłyków zamarynować.
Marynata:
3-4 łyżki sosu sojowego (lub sosu Teryiaki)
2-3 żabki przeciśnięte ząbki czosnku
2 łyżki przyprawy do gyrosa
2-3 łyżki oliwy z oliwek
Najlepiej przygotować wcześniej mięso, aby tak minimum godzinę marynowało się w przyprawach.
Drugą propozycją na grilla i zarazem moja ulubioną, są skrzydełka, najlepiej takie baaardzo pikantne...
Marynata: na około 50 dag skrzydełek
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 łyżki keczupu pikantnego
2-3 łyżki miodu
1/2 łyżeczki ostrej papryki lub chili
1 łyżka octu jabłkowego
Sądzę że przepisy przypadną wam do gustu
i oczywiście życzę smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz