Kluseczki półfrancuskie



Sposób na szybkie i  smaczne wiosenne danie, to te kluseczki.
Przygotowuje się je w mgnieniu oka,
a z dodatkiem owoców są palce lizać"




Składniki:
15 dag mąki pszennej
3 dag masła 
2 jajka
1/2 łyżeczki soli

Mieszamy składniki ciasta i dodajemy tyle wody ,
aby ciasto było niezbyt gęste.
Brzegiem łyżki nabieramy małą ilość ciasta i wrzucamy
do gotującej się wody.
Gotujemy przez 10 minut (gotowe już kluseczki same
wypłyną na powierzchnię wody).

Do tych kluseczek możemy podsmażyć śliwki z dodatkiem cukru waniliowego, jabłka z cynamonem lub truskawki.
Układamy przygotowane kluski w naczyniu żaroodpornym, posypujemy 
ulubionymi owocami z cukrem i zapiekamy około 15 minut.
Górę naszego dania możemy posypać bułką tartą i dodać odrobinę masełka.

Szczerze polecam to danie, uwielbiają je i dorośli i dzieci.



0 komentarze:

Prześlij komentarz