Kurczak w cieście



 Dzisiaj zaserwuje moje ulubione danie; może trochę pracochłonne
 ale moim zdaniem warto poświęcić kilka chwil...
 smak tej przekąski wynagrodzi wszystko.






Składniki:
filety z kurczaka (wystarczą dwa)
szklanka mleka
10 dag maki poznańskiej
10 dag mąki ziemniaczanej
2 jajka
Przyprawy:
sól, pieprz, papryka czerwona (lub jeśli ktoś lubi chili lub pieprz cayenne)

Filety z kurczaka kroimy w kostkę około 2cm, mieszamy składniki ciasta.
Jeśli wyjdzie nam trochę zbyt lejące dodajemy więcej mąki ziemniaczanej,
która po upieczeniu kurczaka da nam niesamowitą chrupkość.
Każdy kawałek kurczaka zanurzamy dokładnie w gęstym cieście i smażymy na gorącym oleju.
Po upieczeniu mamy soczystego kurczaka w przyjemnie chrupiącej panierce.

Przydałby się jeszcze jakiś sos do tego.
Moim zdaniem najlepszy jest sos czosnkowy.
Mieszamy w równych proporcjach majonez i jogurt naturalny (oszczędzjąc sobie kalorii)
dodajemy świeży czosnek, drobno pokrojony lub przeciśnięty, świeżą pietruszkę,
sól, pieprz.

Proste danie, które jak najbardziej nadaje sie na wspólne biesiadowanie ze znajomymi...
Życzę smacznego.








1 komentarze: