Dzisiaj zaserwuje moje ulubione danie; może trochę pracochłonne
ale moim zdaniem warto poświęcić kilka chwil...
smak tej przekąski wynagrodzi wszystko.
Składniki:
filety z kurczaka (wystarczą dwa)
szklanka mleka
10 dag maki poznańskiej
10 dag mąki ziemniaczanej
2 jajka
Przyprawy:
sól, pieprz, papryka czerwona (lub jeśli ktoś lubi chili lub pieprz cayenne)
Filety z kurczaka kroimy w kostkę około 2cm, mieszamy składniki ciasta.
Jeśli wyjdzie nam trochę zbyt lejące dodajemy więcej mąki ziemniaczanej,
która po upieczeniu kurczaka da nam niesamowitą chrupkość.
Każdy kawałek kurczaka zanurzamy dokładnie w gęstym cieście i smażymy na gorącym oleju.
Po upieczeniu mamy soczystego kurczaka w przyjemnie chrupiącej panierce.
Przydałby się jeszcze jakiś sos do tego.
Moim zdaniem najlepszy jest sos czosnkowy.
Mieszamy w równych proporcjach majonez i jogurt naturalny (oszczędzjąc sobie kalorii)
dodajemy świeży czosnek, drobno pokrojony lub przeciśnięty, świeżą pietruszkę,
sól, pieprz.
Proste danie, które jak najbardziej nadaje sie na wspólne biesiadowanie ze znajomymi...
Życzę smacznego.
Etykiety:
Na słono
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
mmm ;p smakowicie wygląda ;)
OdpowiedzUsuń