Ciasto Salceson"


Nazwa tego ciasta pochodzi od pokrojonych w kostkę owoców ,które po ukrojeniu
ciasta tworzą taką szachownicę jak w salcesonie...

Pomimo nazwy ciasto jest baardzo aromatyczne i puszyste, a polane czekoladą osłodzi nam każdy niemiły i pochmurny dzień.




Do tego jest bardzo proste w wykonaniu :)

Składniki:
4 jajka
1 i 1/2 szklanki maki 
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 duże jabłka

Jabłka obieramy, wydrążamy środek i kroimy w dużą kostkę.
Jajka ubijamy z cukrem dodając kakao, cynamon, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz olej.
Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i delikatnie mieszamy.
Masę wlewamy do keksówki i pieczemy około 50 minut w 150 stopniach.

Dla lepszego aromatu i smaku możemy dodać suszone morele, orzechy i pokrojoną skórkę pomarańczową.
Po wystudzeniu ciasta polewamy czekoladą co dodatkowo osłodzi nasze ciasto ale też i zapobiegnie wysuszeniu.

Życzę smacznego, najlepiej w miłym towarzystwie :)


 


0 komentarze:

Prześlij komentarz