Drożdżowe serduszka z orzechową masą


Nie wiem co mnie tak wzięło ostatnio na ciasto drożdżowe,
ale jest tak przyjemnie puszyste 
,a z poranną kawą osłodzi każdy nawet mroźny
i deszczowy poranek. 
Bo kto nie lubi rano zjeść czegoś pysznego
przed wyjściem do pracy ...


Składniki: (około 9-12 sztuk)

5 dag drożdży 
3/4 szklanki cukru
2 jajka
200 ml ciepłego mleka
7 dag masła 

Z drożdży, 2 łyżek mleka i mąki robimy zaczyn i odstawiamy
do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodajemy resztę składników,
wyrabiamy ciasto aż zacznie ładnie odchodzić od dłoni
i zostawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi proporcje.


Przygotowujemy masę orzechową:
20 dag orzechów włoskich (obranych i drobno posiekanych)
4-5 łyżek miodu
80 g śmietany kremówki
10 dag czekolady
40 ml rumu lub aromat rumowy

Orzechy z miodem prażymy na wolnym ogniu, dodajemy czekoladę 
i śmietanę i mieszamy aż składniki się połączą.
Gorącą masę odstawiamy do ostygnięcia.

Z wyrośniętego ciasta formujemy 9-12 kulek,
(w zależności czy chcemy duże serduszka czy małe)
Każdą kulkę rozwałkowujemy i smarujemy masą orzechową.
zwijamy w rulon i składamy na połowę, zwinięciem" do góry, a od góry nacinamy delikatnie nasze serduszko.
Przed pieczeniem smarujemy żółtkiem, aby drożdżówki miały ładny kolor.

Pieczemy w temperaturze 150 stopni około 30 minut. 
Życzę smacznego :)










0 komentarze:

Prześlij komentarz