Crumble jabłkowe


Pomimo nazwy brzmiącej co nieco poważnie to bardzo prosty deser i baardzo pyszny.
Delikatnie rozpływające się jabłka z chrupiącą kruszonką, a do tego mocno cynamonowy aromat.
I robi się go w dosłownie 15 minut :)




Składniki : 
4-5 jabłek średniej wielkości 
1 łyżeczka masła
cynamon i cukier do smaku 

Kruszonka:
5 dag płatków owsianych
5 dag mąki 
5 dag cukru (najlepiej trzcinowego ale zwykły też jest ok )
10 dag masła 

Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. podsmażamy
z masełkiem, cynamonem i cukrem aż przestaną puszczać sok.

W małej miseczce łączymy składniki kruszonki (powstaną takie małe grudki ale to jest ok )
Do kokilek wsypujemy odrobinę kruszonki, na nią wykładamy masę jabłkową ,a wierzch również posypujemy kruszonką. (możemy również posypać posiekanymi orzechami )

Pieczemy w piekarniku około 15-20 minut w 150 stopniach aż kruszonka będzie chrupiąca 
i lekko przypieczona.

Moim zdaniem najlepiej ten deser smakuje na gorąco z lodami waniliowymi ...
Deser wyśmienity ...












0 komentarze:

Prześlij komentarz