Kremówka z kremem Patissiere


Kiedy po raz pierwszy spotkałam się z tym kremem o mały włos ,a smarowałabym
nim chleb, bo jak tylko łyżeczka stała pusta od razu nabierałam kolejną porcję
...i jeszcze jedną, i jeszcze jedną ...

Jest tak smaczny i bardzo szybko się go przygotowuje :)

Moim zdaniem tak delikatny krem bardzo dobrze komponuje się z czymś chrupiącym
i stąd mój pomysł na deser :)


Ciasto do tej kremówki to nic innego jak upieczone ciasto francuskie, lekko ponakłuwane
widelcem aby się nie wybrzuszyło.

Krem Patissiere:

4 żółtka
pół szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
odrobina esencji waniliowej lub laski wanilii (
2 szklanki mleka
10 dag masła

Żółtka ucieramy z cukrem aż powstanie puszysta jasna masa. Dodajemy obydwie mąki
i esencję waniliową lub odrobinę laski wanilii.
Do tak przygotowanej masy wlewamy gorące mleko i szybko mieszamy.
Nie przerywając mieszania stawiamy naczynie na chwilkę na małym ogniu, aby masa zgęstniała.
Do jeszcze gorącej masy dodajemy masło i mieszamy dopóki składniki się nie połączą.
Odstawiamy gotowy krem do schłodzenia.

Upieczone blaty z ciasta francuskiego kroimy wg uznania w kwadraty ( na każde ciastko po 3szt)
Na ciasto nakładamy masę, truskawki i drugą warstwę masy i truskawek.

Gotową kremówkę możemy posypać cukrem pudrem albo przygotować mus z truskawek
jako słodki dodatek.

Życzę smacznego :)




0 komentarze:

Prześlij komentarz