Szampański torcik truskawkowy


Nie od dzisiaj wiadomo  że szampan i truskawki sa znakomitym połączeniem,
lekkim, delikatnie wytrawnym a co za tym idzie wspaniałym na lato ...
Wspaniale jest też móc zasmakować tego smaku w towarzystwie równie lekkiego
biszkoptu, moim zdaniem to najlepszy deser letni ever"



Ciasto: (składniki na małą tortownicę )
4 jajka 
4 łyżki cukru 
4 łyżki mąki 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
2 łyżki oleju

Białka ubijamy ze szczyptą soli dodajemy żółtka, przesianą mąkę z proszkiem  do pieczenia i na samym końcu olej. Należy pamiętać aby składniki były w temp pokojowej.

Masa I
20 dag truskawek (obranych i opłukanych )
100 ml szampana 
3 łyżeczki żelatyny 
cukier puder do smaku 

Oczywiście to są podane proporcje, bo jak pieczemy duuży tort to będziemy potrzebować więcej masy.

Masa II
200 ml śmietany 36%
100 ml szampana
3 łyżeczki żelatyny
cukier puder do smaku  

Zasada wykonania obu mas jest taka sama.
W gorącej wodzie (około 3 łyżkach) rozpuszczamy żelatynę
i odstawiamy w chłodne miejsce.
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem ( w przypadku truskawek miksujemy )
i dodajemy lekko tężejącą żelatynę.
Układamy na ciasto jak już masa ładnie zacznie się ścinać.
Posypujemy całość cukrem pudrem i gotowe.
Możemy też (wersja dla nie odchudzających się ) udekorować bitą śmietaną.

Życzę smacznego :)







0 komentarze:

Prześlij komentarz