Nie od dzisiaj wiadomo że szampan i truskawki sa znakomitym połączeniem,
lekkim, delikatnie wytrawnym a co za tym idzie wspaniałym na lato ...
Wspaniale jest też móc zasmakować tego smaku w towarzystwie równie lekkiego
biszkoptu, moim zdaniem to najlepszy deser letni ever"
Ciasto: (składniki na małą tortownicę )
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Białka ubijamy ze szczyptą soli dodajemy żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i na samym końcu olej. Należy pamiętać aby składniki były w temp pokojowej.
Masa I
20 dag truskawek (obranych i opłukanych )
100 ml szampana
3 łyżeczki żelatyny
cukier puder do smaku
Oczywiście to są podane proporcje, bo jak pieczemy duuży tort to będziemy potrzebować więcej masy.
Masa II
200 ml śmietany 36%
100 ml szampana
3 łyżeczki żelatyny
cukier puder do smaku
Zasada wykonania obu mas jest taka sama.
W gorącej wodzie (około 3 łyżkach) rozpuszczamy żelatynę
i odstawiamy w chłodne miejsce.
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem ( w przypadku truskawek miksujemy )
i dodajemy lekko tężejącą żelatynę.
Układamy na ciasto jak już masa ładnie zacznie się ścinać.
Posypujemy całość cukrem pudrem i gotowe.
Możemy też (wersja dla nie odchudzających się ) udekorować bitą śmietaną.
Życzę smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz