Patelnia Ceramiczna



Dzisiaj wzięłam (no dobrze, pożyczyłam) do testowania patelnię ceramiczną firmy Stalman.


Patelnia ta posiada maleńkie wypustki, które zapobiegają jakiemukolwiek przywieraniu potraw, dlatego możemy na niej smażyć lub przyrządzać 
wszelkie potrawy bez dodatku tłuszczu czyli zdrowo.






  
Dodatkowo powłoka tej patelni jest odporna na wszelkiego rodzaju zarysowania przy użytkowaniu metalowymi przyrządami kuchennymi,
co jest dobrą nowiną dla trochę mniej ostrożnych
użytkowników patelni teflonowych.




  



No dobra, dosyć tej teorii czas przejść do czynów.
Wrzucamy coś łatwego np, jajko i czekamy jak patelnia sobie z tym poradzi.
Wynik testu - idealnie usmażone jajko sadzone. 

Zapytacie - dlaczego idealnie? Już spieszę z odpowiedzią;
patelnia ta posiada bardzo grube dno, w którym kumuluje ciepło i rozkłada je równomiernie na całą swoją powierzchnię, dlatego jajko
usmażyło się szybko i w krótkim czasie.






To może coś trudniejszego, jak np. mięso, które wymaga wysokiej temperatury przez dłuższy czas. 

Wynik testu - mięsko soczyste w środku i ładnie przypieczone na złoty kolor.

Podsumowując, pomimo tego że pożyczyłam tą patelnię tylko
do testów, to już chyba jej nie oddam. 

Według mnie jest idealna pod każdym względem.
Nawet do plusów należy zaliczyć mycie tej patelni;  po całym gotowaniu 
brud i wytopiony tłuszcz z mięsa schodzi bez jakiegokolwiek problemu,
nawet za pomocą ręcznika papierowego.
Nie jest może lekka, ale przy smażeniu zwłaszcza mięsa grube 
dno idealnie się sprawdza.

Dodatkowym atutem jest sama naturalność powłoki ceramicznej, czego nie możemy powiedzieć o patelniach teflonowych, których powłoka
jest czystym wytworem chemicznym ,a smażenie na niej
powoduje wzrost cholesterolu.

Cena tej patelni wynosi 75 zł, więc biorąc pod uwagę czas jej
użytkowania nie jest duża.

Jest to bardzo praktyczny i przydatny zakup do kuchni,
który posłuży nam przez wiele lat. 






1 komentarze:

Prześlij komentarz