Lazania


Dzisiaj tak delikatnie próbuje zachęcić was do inspiracji wiosną.
Delikatnie, bo jakoś ta najpiękniejsza pora roku
nam się gdzieś zgubiła...
Proponuję dzisiaj taka małą, ale bardzo smaczną potrawę,
jaką jest Lazania.






Małą, bo zrobiłam ja w tych małych kokilkach,
ale nic nie zaszkodzi jak zrobimy ją w dużym,
żaroodpornym naczyniu.

Składniki:
Mięso mielone około 500g
2 duże cebule
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz

Sos beszamelowy, sos pomidorowy
1 opakowanie makaronu typu Lazania


Zaczynamy.
Gotujemy makaron.
Wydawałoby sie to bardzo proste ale nie do końca tak jest.
Jak rozgotujemy go, możemy sobie darować resztę przygotowań, 
bo z takiego makaronu nic już dobrego nam nie wyjdzie.
Należy bardzo uważać i pilnować dokładnie czasu
gotowania tj. około 4-5 minut,
wtedy makaron będzie aldente i będzie mam doskonale służył
do przygotowania potrawy.

Na oliwie z oliwek podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, pokrojony czosnek

i dodajemy mięso mielone. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
Ja dodaję mojej ulubionej i najlepszej przyprawy jaką jest przyprawa do gyrosa...

Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
2 łyżki śmietany

W rondelku o grubym dnie roztapiamy masło, dodajemy mąkę i energicznie 
mieszamy aby nie powstały grudki. Dodajemy śmietanę (sos w tym przypadku ma być lejący)
Doprawiamy solą i pieprzem.

Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów
cebula
bazylia, oregano
sól, pieprz

Pomidory przecieramy przez sitko i dodajemy do podsmażonej,
bardzo dobo pokrojonej cebuli.
Smażymy aż sos zacznie gęstnieć, a następnie doprawiamy ziołami. 

Jak już zaopatrzyliśmy się we wszystkie części Lazanii to czas na jej przygotowanie.
Smarujemy naczynie żaroodporne masłem, następnie kładziemy
płaty makaronu, mięso, sos pomidorowy, sos beszamelowy...
I tak do wypełnienia całej naszej formy,
wierzch potrawy możemy posypać serem żółtym.

  
Jest to baardzo kaloryczna potrawa, ale sądzę że smacznie wyglądać będzie na waszym stole. 
Spacerek na świeżym powietrzu pomoże spalić kalorie :)



1 komentarze:

Prześlij komentarz