Szaszłyki & skrzydełka


Wielkimi krokami zbliża się najpiękniejszy długi weekend majowy ,a co za tym idzie wielkie grillowanie.
Nie od dzisiaj wiemy że wszystkie potrawy na świeżym powietrzu smakują wyśmienicie, ponadto czas spędzony z przyjaciółmii  w wiosennym 
plenerze zwłaszcza po tak długiej zimie jest po prostu spaniały.
Ale tak właściwie co zrobić takiego na tego grilla, takiego smacznego i szybkiego?
Oto kilka moich propozycji.



Tak, pierwszą z nich są szaszłyki. Przygotowuje się je szybko i smakują zawsze wyśmienicie. 
Składniki: Na około 4-6 osób
40 dag boczku 
80 dag filetu z kurczaka
80 dag kiełbasy toruńskiej
40 dag cebuli

Z przygotowaniem nie ma najmniejszego problemu, wystarczy pokroić wszystkie składniki na 2 cm części i nabić na patyczki najlepiej bambusowe ,które się nie przypalają i nie chłoną tłuszczu.

Oczywiście filet z kurczaka musimy przed przygotowaniem szaszłyków zamarynować.

Marynata:
3-4 łyżki sosu sojowego (lub sosu Teryiaki)
2-3 żabki przeciśnięte ząbki czosnku
2 łyżki przyprawy do gyrosa
2-3 łyżki oliwy z oliwek

Najlepiej przygotować wcześniej mięso, aby tak minimum godzinę marynowało się w przyprawach.

Drugą propozycją na grilla i zarazem moja ulubioną, są skrzydełka, najlepiej takie baaardzo pikantne...



   
Marynata: na około 50 dag skrzydełek

2-3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 łyżki keczupu pikantnego
2-3 łyżki miodu
1/2 łyżeczki ostrej papryki lub chili
1 łyżka octu jabłkowego

Sądzę że przepisy przypadną wam do gustu
i oczywiście życzę smacznego :)



0 komentarze:

Prześlij komentarz