Naleśniki kokosowe



W mojej kuchni rozchodzi się przyjemny zapach kokosu, który uwielbiam.
Jest tak delikatny, subtelny ...

Zdradzę wam tajemnicę co tak pachnie, ...tak pachną naleśniki kokosowe z pysznym kremem z serka mascarpone.






Ciasto:

200 ml mleczka kokosowego
10 dag mąki
3 jajka
5 dag cukru


Pieczemy naleśniki, nic trudnego...
Po upieczeniu robimy pyszniutki krem :
2 serki mascarpone
około 5  dag cukru pudru
1 biała czekolada 
kilka łyżek Śmietany 30%

Rozpuszczamy czekoladę, po ostudzeniu dodajemy do serków.Dodajemy cukier puder do smaku, i śmietanę (można ubić śmietanę wtedy krem będzie bardziej delikatny)

Osobiście nie mogę się obejść przy tych naleśnikach bez prażonych migdałów.
Uprzedzam, że potrzeba odrobinę cierpliwości aby uprażyć je na delikatny kremowy kolor ,a nie na czarno...
Na patelni, najlepiej teflonowej i bardzo małym ogniu wsypujemy migdały pocięte w plasterki i około 5dag cukru.
Cały czas mieszając czekamy aż cukier się rozpuści ,a migdały nabiorą koloru delikatnie kremowego.
Należy bardzo uważać, bo nawet pomimo małego ognia może się nam cała operacja nie udać i migdały się przypalą.  
Posypujemy nimi naleśniki i mamy pyszne danie lub deser gotowy.

Gwarantuję że nawet najwybredniejszemu podniebieniu zasmakuje.






 

3 komentarze: