Palmiery




Niekiedy tak się zdarza że telefon dzwoni
w najmniej odpowiednim momencie, 
w domu nie mamy żadnych ciastek,
a za chwilę kilka osób wpadnie w gości...

Najlepszym rozwiązaniem są wtedy ciasteczka zwane Palmiery,
czyli ciasto francuskie z dodatkiem dżemu jabłkowego
lub najzwyczajniej posypane cukrem i cynamonem.



Ja uwielbiam te ciasteczka
ale z ddatkiem 
masy orzechowej.
Może troszke bardziej pracochłonne ale
też bardzo smaczne...





















Masa orzechowa:

25 dag orzechów łuskanych (zmielonych)
3/4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki śmietany 30%

Do rondelka wsypujemy zmielone orzechy, cukier puder i śmietanę, podgrzewamy mieszając cały czas do połączenia się wszystkich składników.
Po wystygnięciu, rozwijamy ciasto francuskie, smarujemy wcześniej
przygotowaną masą orzechową i zwijamy ponownie.

Powstały rulon kroimy na 1,5 cm kawałki i posypujemy cynamonem lub cukrem.
Pieczemy 20 minut w 150 stopniach i mamy gotowe pyszne ciasteczka.
Zapach cynamonu i świeżutkich ciasteczek napewno wprowadzi nas w przyjemny nastrój :)
Smacznego. 





0 komentarze:

Prześlij komentarz