Dzisiaj przepis na ciasto, które nie wymaga pieczenia.
Jest przyjemnie chrupiące, śmietankowe i dosłownie
rozpływa się w ustach.
Dodatkowa jego zaletą jest to, że w zasadzie nie może się nie udać...
Składniki:
Herbatniki ( najlepsze będą Petitki maślane - 2 duże opakowania)
Masa kajmakowa w puszce
kakao
około 600 ml śmietany 30%
Masa karpatkowa:
3 łyżki maki pszennej
1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 żółtko
1 masło ekstra (88% tłuszczu)
Na brytfannie wyścielonej papierem do pieczenia układamy
herbatniki i smarujemy masą kajmakową.
Na tak przygotowaną warstwę wykładamy masę karpatkową,
i przykrywamy warstwą herbatników.
Przygotowujemy masę z bitej śmietany,
ubijając 600 ml śmietany z 3-4 łyżkami cukru pudru
i dla lepszej konsystencji ze śmietan-fixem.
Przygotwaną masę wykładamy na herbatniki.
Przykrywamy bitą śmietanę kolejną warstwą herbatników.
Wierzch ciasta możemy posypać starta czekoladą lub kakao.
Szczerze polecam ten deserek wszystkim łasuchom :)
no to jak się nie może nie udać to chyba spróbuję sama zrobić :d
OdpowiedzUsuńTakie ciasto zrobię z miłą chęcią ! W sam raz na babskie posiadówy ;D
OdpowiedzUsuń