Ciasto 3 Bit"


Dzisiaj przepis na ciasto, które nie wymaga pieczenia. 
Jest przyjemnie chrupiące, śmietankowe i dosłownie
rozpływa się w ustach.
Dodatkowa jego zaletą jest to, że w zasadzie nie może się nie udać...






Składniki:
Herbatniki ( najlepsze będą Petitki maślane - 2 duże opakowania)
Masa kajmakowa w puszce
kakao
około 600 ml śmietany 30%

Masa karpatkowa:
3 łyżki maki pszennej 
1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 żółtko
1 masło ekstra (88% tłuszczu)

Na brytfannie wyścielonej papierem do pieczenia układamy
herbatniki i smarujemy masą kajmakową.
Na tak przygotowaną warstwę wykładamy masę karpatkową,
i przykrywamy warstwą herbatników.

Przygotowujemy masę z bitej śmietany,
ubijając 600 ml śmietany z 3-4 łyżkami cukru pudru
i dla lepszej konsystencji ze śmietan-fixem.
Przygotwaną masę wykładamy na herbatniki.

Przykrywamy bitą śmietanę kolejną warstwą herbatników.
Wierzch ciasta możemy posypać starta czekoladą lub kakao.

Szczerze polecam ten deserek wszystkim łasuchom :)








2 komentarze:

  1. no to jak się nie może nie udać to chyba spróbuję sama zrobić :d

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasto zrobię z miłą chęcią ! W sam raz na babskie posiadówy ;D

    OdpowiedzUsuń