Spaghetti Carbonara




  Czasami przychodzą takie dni że nam się nic ie chce, ale...
zjedlibyśmy coś pysznego.
  Pogoda nas nie rozpieszcza to może uda nam się coś pysznego
do jedzenia, tak dla poprawienia nastroju...
  Coś szybkiego i cudownie kremowego.



 



Składniki:
makaron spaghetti
około 30 dag boczku wędzonego lub szynki parmeńskiej
3 żółtka
śmietana kremówka 30 %
sól, pieprz
parmezan
świeże oregano

Sposób wykonania jest bajecznie prosty, a w efekcie mamy
niesamowicie delikatną potrawę, 
która z pewnością przypadnie do gustu naszemu podniebieniu...

Wstawiamy wodę na makaron, solimy i dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek.
Makaron gotujemy 5-8 minut, wtedy będzie al dente"
czyli sprężysty ale nie rozgotowany.

Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy.
Do ugotowanego, odcedzonego makaronu dodajemy
podsmażony boczek, i delikatnie mieszamy.

Przygotowujemy sos; w małej miseczce mieszamy zółtka ze śmietaną, dodajemy sól i świeżo zmielony pieprz.
(musimy uważać ze solą ponieważ boczek już jest słony)

Sos wlewamy do makaronu i delikatnie mieszamy na małym ogniu.
Mnie najlepiej smakuje carbonara z parmezanem, ale nasz polski
ser wędzony jest też  bardzo dobry.
Oczywiście nie obędzie się bez ziół, i wspaniałego oregano, które daje potrawie niesamowity aromat.

Życzę smacznego i udanego gotowania.










1 komentarze: