Bliny



 Zawsze fascynowało mnie poznanie smaku potraw,
 które z takim powodzeniem są serwowane w innych krajach.

 Proponuję dzisiaj Bliny; pochodzą nie z tak daleka bo z Ukrainy
 ale warto spróbować czegoś innego"...








składniki:

3 szklanki mąki gryczanej
2 jajka
1 szklanka mleka
1 średnia cebula
pęczek pietruszki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oliwie z oliwek.
Ubijamy pianę z dwóch białek.
Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę gryczaną, sól, proszek do pieczenia,
dolewamy szklankę mleka i szklankę wody, 2 łyżki oliwy z oliwek i dwa pozostałe żółtka.
Mieszamy całość, aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a na koniec dodajemy ubitą pianę, podsmażoną wcześniej ale chłodną cebulę, i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na rozgrzanej patelni, smażymy małe porcje ciasta i formujemy placuszki.
Bliny są znakomite z dodatkiem sosu pieczarkowego, ale można je też podawać ze śmietaną i wędzonym łososiem.


Życzę smacznego.



0 komentarze:

Prześlij komentarz