Zbieranie grzybów nie należy do moich specjalności, natomiast z gotowaniem
ich nie mam żadnego problemu.
Ten miły zapach powoduje szybki wzrost nagłego głodu
i nawet oczy łakomie patrzą na przygotowaną potrawę.
Tą kruchą tarte zrobiłam dosłownie w 20 minut więc i wam nie zajmie ona dużo czasu.
Jest prosta i smaczna.
Składniki: (ciasto)
15 dag mąki kukurydzianej
20 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml śmietany 18%
10 dag margaryny
1 jajko
2 żółtka
Ciasto wyrobić ze wszystkich składników i wylepić nim dno foremki.
Farsz:
20 dag grzybów leśnych
1 duża cebula biała
1 duża cebula czerwona
10 dag sera żółtego wędzonego
Grzyby podsmażamy lekko z cebulką i lekko solimy.
Po odparowaniu soków z grzybów
i przestudzeniu wykładamy na ciasto.
Posypujemy utartym wędzonym serem.
Całość zalewamy 100 ml śmietanki 30% z 1 jajkiem, solą, pieprzem
i odrobiną utartej gałki muszkatołowej.
Pieczemy w 150 stopniach 30 minut.
Gotową tartę posypujemy drobno pokrojoną pietruszką.
Życzę smacznego :)
oj jak tu pysznie u Ciebie :)
OdpowiedzUsuń