Słodycz przenika delikatna goryczka, delikatność z chrupkością.
Sałatka jest oczywiście mojego pomysłu, wypróbowana na domownikach ;)
Składniki:
100 g kaszy jaglanej
100 g winogron
1 grejpfrut
4 połówki brzoskwini w zalewie
100 g orzechów włoskich, prażonych
150 g grillowanego filetu z indyka
natka pietruszki
Dressing:
1 serek Almette jogurtowy
100 ml śmietanki 30%
przyprawa curry, sól
Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni i gotujemy, uważając aby się nie rozgotowała.
Indyka marynujemy w oliwie z oliwy, 1 łyżce cytryny, czosnku z dodatkiem papryki i grillujemy.
Po ostygnięciu, kroimy na grubą kostkę.
Grejpfruta obieramy (uważając żeby nie została biała skórka) i kroimy z brzoskwinią (osączoną z zalewy) w grubą kostkę .
Orzechy, wcześniej podprażone siekamy na drobno z pietruszką.
Wszystkie przygotowane składniki sałatki
mieszamy ze sobą razem bardzo delikatnie.
Przyprawę curry prażymy delikatnie aby wydobyć cały smak z odrobiną soli.
Mieszamy z serkiem jogurtowymi i śmietanką, aby powstał dressing i polewamy nim naszą sałatkę.
Jest ona tak bogata w ciekawe smaki, a przy tym lekka i pełna witamin.
Serdecznie polecam i życzę smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz