Sałatka indyjska



Ta sałatka to fuzja smaków, z każdym kęsem nasze podniebienie odczuwa inny jego rodzaj.
Słodycz przenika delikatna goryczka, delikatność z chrupkością.
Sałatka jest oczywiście mojego pomysłu, wypróbowana na domownikach ;)

Składniki:
100 g kaszy jaglanej
100 g winogron
1 grejpfrut
4 połówki brzoskwini w zalewie
100 g orzechów włoskich, prażonych
150 g grillowanego filetu z indyka
natka pietruszki

Dressing:
1 serek Almette jogurtowy
100 ml śmietanki 30%
przyprawa curry, sól


Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni i gotujemy, uważając aby się nie rozgotowała.
Indyka marynujemy w oliwie z oliwy, 1 łyżce cytryny, czosnku z dodatkiem papryki i grillujemy.
Po ostygnięciu, kroimy na grubą kostkę.
Grejpfruta obieramy (uważając żeby nie została biała skórka) i kroimy z brzoskwinią (osączoną z zalewy) w grubą kostkę .
Orzechy, wcześniej podprażone siekamy na drobno z pietruszką.

Wszystkie przygotowane składniki sałatki
mieszamy ze sobą razem bardzo delikatnie.
Przyprawę curry prażymy delikatnie aby wydobyć cały smak z odrobiną soli.
Mieszamy z serkiem jogurtowymi i śmietanką, aby powstał dressing i polewamy nim naszą sałatkę.
Jest ona tak bogata w ciekawe smaki, a przy tym lekka i pełna  witamin.

Serdecznie polecam i życzę smacznego :)





0 komentarze:

Prześlij komentarz