Tort szpinakowy z musem serowo- łososiowym


Dzisiaj coś wykwintnego, delikatnego i całkiem odmiennego w smaku.
Taka przystawka dla wybrednych smakoszy.



Ciasto;
2 szklanki mąki
5 jaj
100 ml oleju
150 g szpinaku
łyżeczka soli, 100 g sera żółtego
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Mus serowy;
100 g łososia wędzonego
1 serek Almette jogurtowy
100 ml śmietanki 30%
2 łyżki żelatyny
sól, pieprz cytrynowy

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka ubijając dalej. Szpinak płuczemy, odciskamy z wody i blendujemy z olejem.
Do ubitych jajek wlewamy masę szupinkową i delikatnie mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej delikatnie mieszamy
do połączenia wszystkich składników.
Na samy końcu dodajemy drobno starty ser żółty.
Pieczemy 35 minut w 150 stopniach.


Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, śmietankę ubijamy
i dodajemy do serka Almette.
Schłodzoną i lekko tężejącą żelatynę mieszamy z masą serową.
Dodajemy kawałki łososia do masy serowej i przyprawiamy pieprzem cytrynowym i solą.
Gdy ciasto już ostygnie odkrawamy górę i bardzo drobno kruszymy.
Na górę ciasta wykładamy naszą masę serową, posypując okruszkami ciasta.

Ciasto to jest bardzo ciekawe w smaku i lekkie ,a dzięki serkowi Almette
zachowuje swoją łagodność i delikatność.
życzę smacznego :)



0 komentarze:

Prześlij komentarz