Chrupiące fusilli z sosem pomidorowym


Przyzwyczajeni jesteśmy do przygotowywania zwykłego sosu pomidorowego ...
Ale tak z czasem to po prostu się znudzi taka potrawa.
Jak ją zatem przygotować żeby było pysznie i nietypowo ?

Składniki:

1/2 paczki makaronu świderki
(ja użyłam makaronu międzybrodzkiego, gotuję się go mało a po ugotowaniu jest go dużo
to zaleta dobrej jakości produktów :)
1 puszka pomidorów lub 40 dag pomidorów bardzo dojrzałych
czosnek
orzechy  włoskie
ser mozzarella
1 świeża bułka
sól, pieprz, świeża bazylia

Zaczynamy od sosu pomidorowego.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy pomidory ( pomidory świeże kroimy na ćwiartki )
jak zaczną się rozpadać i tworzyć jednolitą masę przecieramy je na sitku.
Gotową masę pomidorową przyprawiamy czosnkiem i świeżo zmielonym pieprzem.

Orzechy włoskie obieramy i kroimy bardzo drobno i prażymy na patelni.
Świeżą bułkę rozdrabniamy na małe okruszki bez skórki ) i bardzo
delikatnie prażymy na patelni aby nie przypalić .

Makaron oczywiście gotujemy w dużej ilości wody z dodatkiem łyżki oliwy i soli.
Gotujemy wg przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu przelewamy
na przemian zimną i gorącą wodą .

Jak już mamy wszystkie składniki gotowe sklejamy nasze danko w całość.

Na talerzu ląduje makaron, polewamy go sosem, posypujemy prażonymi orzeszkami,
świeżo utartą mozzarellą, pokrojona bazylią i chrupiącymi okruszkami bułki.

Danko lekkie, smaczne i dobre na małą przekąskę jak i lekki obiad.
Życzę smacznego :)








0 komentarze:

Prześlij komentarz