Truskawkowa pianka"


Jest dosyć upalne lato więc cieszmy się słonkiem póki możemy, ale gorąca zwłaszcza w kuchni możemy sobie oszczędzić. Ja zazwyczaj w lecie piekę ciasta w lodówce" tak, są tak samo pyszne ,a lodówką w przeciwieństwie do piekarnika nie można się oparzyć haha
Dzisiaj mam dla was pyszny przepis jak już wspomniałam wczoraj z galaretkami Gellwe, moimi ulubionymi.
Dlaczego, z prostego i banalnego powodu - bo sa pyszne, nie wierzycie, sprawdźcie, są na każdej sklepowej półce.
Ale do rzeczy, dzisiaj poradnik jak szybko zrobić coś pysznego i zachwycającego nasze podniebienie.


Składniki:
paczka okrągłych biszkoptów

pianka truskawkowa:
śmietanka 30 % 500 ml
2 galaretki truskawkowe Gellwe
truskawki około 10 dag

mus truskawkowy:
30 dag truskawek
3-4 łyżki cukru pudru

bita śmietana:
250 ml śmietany 30 %
2 -3 łyżki cukru pudru
1 żetatyna-fix do deserów

Zaczynamy od wyłożenia naszej foremki biszkoptami.
Śmietankę ubijamy dodając cukier puder 
i dwie tężejące galaretki (rozrobione w 500 ml gorącej wody).
Zalewamy nasze biszkopty powstałą masą, krojąc na wierzch truskawki.

30 dag truskawek miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy połowę
żelatyny rozrobionej wg przepisu. Wylewamy na truskawki.

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i drugą połową żelatyny 
i wylewamy na mus truskawkowy.
Wierzch naszej pianki truskawkowej dekorujemy owocami np malinkami.
Całość chłodzimy w lodówce około godziny.

Sądzę że przygotowanie takiego deserku nie zajmuje dużo czasu, 
a miło jest usiąść w ogrodzie wśród zieleni, słodkości
i w miłym towarzystwie ♥ 





2 komentarze:

  1. Cudownie to wygląda, też często robię galaretkowe pianki i musy owocowe do ciast.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bo to chyba najsmaczniejsze latem :)

    OdpowiedzUsuń