Baba drożdżowa z porzeczką


Dzisiaj postanowiłam wypróbować porzeczki w towarzystwie 
ciasta drożdżowego.
Wiem co powiecie, mnie też zniechęca że to ciasto musi kilka razy wyrastać" ale ten przepis warto wypróbować. Posiada on też magiczny składnik,
który powoduje że na drugi dzień ciasto jest tak samo pyszne
i delikatne jak po upieczeniu.


 

Składniki:
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
7 dag drożdży
5 łyżek masła 
3 jajka
1 żółtko
15 dag tłustego twarogu

1/2 kg porzeczek
cukier puder

Podgrzać 3 łyżki mleka, rozpuścić w nim drożdże.
Dodać 4 łyżki mąki, łyżkę cukru wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie roztapiamy 5 łyżek masła.

Wyrośnięty zaczyn dodać do reszty składników i ostudzonego masła.
Odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części 40% -40% -20%
Pierwszą część ciasta układamy na dno foremki,
posypujemy porzeczkami i cukrem pudrem,
następnie kładziemy drugą część ciasta i powtarzamy czynność.
Przykrywamy nasze ciasto najmniejszą 
częścią i czekamy aż wyrośnie.

Pieczemy około godziny.
A po upieczeniu, jak ukroimy nasze ciasto mamy...








Życzę udanych wypieków i pamiętajcie że pieczenie w kuchni może też być wspaniałą zabawą














0 komentarze:

Prześlij komentarz