Dorsz po andaluzyjsku


 Dlaczego ten dorsz jest po andaluzyjsku - zapytacie, dlatego że ta część słonecznej Hiszpanii słynie z ryb, oliwy i warzyw,
szczególnie z papryki i cebuli...
i na tej bazie będzie się opierał ten przepis.





Przygotowanie tej potrawy jest w miarę szybkie, i ile przygotowujący
nabył podstawową umiejętność krojenia warzyw z całkowitym
wyłączeniem krojenia swoich palców.

Składniki:
Dorsz około 400g
mąka pszenna, kukurydziana
sok z cytryny lub pieprz cytrynowy
sól

papryka czerwona
duża cebula
2 ząbki czosnku
białe wino wytrawne 
pomidory w zalewie
rozmaryn lub natka pietruszki

Zaczynamy naszą potrawę od postaci pierwszoplanowej czyli ryby.

Dla lepszej delikatności możemy ją namoczyć w mleku tak na 30 minut.
Po tej operacji doprawiamy naszą rybkę solą, pieprzem  
(możemy skropić ją sokiem z cytryny) 
i panierujemy 
( maka pszenna i kukurydziana zmieszane w równych proporcjach) 
a następnie smażymy na oliwie z oliwek.

Ryba gotowa. czas na resztę potrawy.
Cebulę obieramy i kroimy w talarki.
Paprykę dokładnie obieramy z pestek i kroimy w paseczki.
Na rozgrzanej patelni z odrobina oliwy z oliwek podsmażamy cebulę, przeciśnięty lub drobno pokrojony czosnek i paprykę.
Dusimy to wszystko razem podlewając odrobiną białego wina.
Gdy papryka już zmięknie, dodajemy pomidory z zalewą
(najlepiej przetarte przez sitko)
podsmażamy i doprawiamy solą, pieprzem
i rozmarynem bądź natką pietruszki. 
Gotowym sosem możemy polać świeżo usmażoną rybę,
bądź zapiec z odrobiną sera.
Polecam szczerze to danie, które w letniej scenerii urzeka
swym smakiem i aromatem.
Smacznego ♥








0 komentarze:

Prześlij komentarz