Karp po zatorsku"



Wiem to  nie grudzień i nie czas na taką rybę powiecie, ale u
mnie dobry czas na rybę jest zawsze.
Ta delikatność smaku, to rozpływające się mięsko ...
przekonałam was. to do dzieła.
Dzisiaj mam dla was oryginalny przepis na karpia, który
otrzymałam niedawno w Zatorze.
Przepis jest prosty ,a danko takie na niedzielny obiadek jest wyborne.






































Składniki:
1 kg karpia
2 ugotowane jajka
10 dag pieczarek
10 dag sera żółtego
śmietana 18%
zielona pietruszka

Rybę płuczemy i moczymy w mleku około godziny.
Następnie osączamy i panierujemy w jajku z dodatkiem papryki, czosnku,
soli i pieprzu; i w mące pszennej i ziemniaczanej (w równych proporcjach)
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy.

Po usmażeniu, kawałki ryby układamy w naczyniu żaroodpornym,  
każdy posypujemy pokrojonym jajkiem na twardo, tartym żółtym
serem, i smażonymi pieczarkami.
Zapiekamy, a przed samym podaniem zalewamy kwaśną śmietaną 
i ponownie zapiekamy. Podajemy z drobno pokrojoną pietruszką
i kawałkiem cytryny.

Smacznego.


0 komentarze:

Prześlij komentarz