Ravioli cytrynowo-serowe z sosem tymiankowo-miodowym


Czasami wpada się na pomysł zrobienia czegoś co w smaku nie przypomina
zupełnie tego co jemy na co dzień, a składniki do tego dania mamy pod ręką ...
Zawsze mieliśmy...

Tak oto wpadłam na pomysł tych ravioli, a dziele się z wami przepisem
bo są moim zdaniem niebiańskie.


Farsz:

40 dag serka białego naturalnego
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki brązowego cukru, zmielonego

Składniki farszu mieszamy ze sobą i nakładamy na ciasto pierogowe.
Musimy je dobrze rozwałkować na grubość 2 mm.

Sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki białego wytrawnego wina
1 łyżka soku z cytryny
tymianek drobno pokrojony, około pół łyżeczki

Oczywiście to są tylko proporcje składników do sosu, jak chcemy więcej
to musimy składniki podwoić lub potroić.

Wlewamy wszystkie składniki do małego rondelka i redukujemy na wolnym ogniu.
Jak się połączą, uzyskamy delikatny i bardzo aromatyczny sos.

Gotowe ravioli polewamy sosem i podajemy gorące.
To szybki i prosty sposób na takie małe francuskie danko
w domowym zaciszu :)

Życzę smacznego :)






0 komentarze:

Prześlij komentarz