Bananowy chlebek


Chciało mi się coś słodkiego, ale żeby to było takie puszyste...
i z bakaliami
i delikatnie słodkie.

wszystkie moje zachcianki zostały spełnione, plus dodatkowy
że ciasto to robi się w mgnieniu oka, lub jak kto woli jedną ręką mieszając rosół.


Składniki:
2 banany mocno dojrzałe
1 szklanka cukru
1/2 szklanki  oleju
1 szklanka semoliny
1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3/4 szklanki maślanki
3 jajka




Składniki należy tylko wymieszać delikatnie i wlać ciasto do foremki keksowej.
Jeżeli lubimy bakalie to możemy dodać rodzynki lub orzechy.

Piec w 150 stopniach około 35 minut.

Cisto to jest tak delikatne i pyszne że nie wymaga żadnej polewy, posypki itp.
Zresztą ...i tak nikt nie zdąży zrobić polewy, zapach tego ciasta wabi niesamowicie.




0 komentarze:

Prześlij komentarz