Polędwica w sosie kurkowym


Pewnie myslicie że to zo skomplikowane dane
i na pewno wam się nie uda, nic bardziej mylącego.
Danie to jest nie dosyć że proste w przygotowaniu, to także
delikatne i wyborne w smaku.
Bo jest bardziej delikatne mięsko jak polędwica? nie ma....



No to do pracy.

Składniki:
około 20 dag polędwicy (na osobę)
30 dag kurek
2-3 serki topione
1 średnia cebula
1/2 szklanki śmietany 30%
natka pietruszki


Poledwicę płuczemy i marynujemy w przyprawach: czosnek,
papryka, sól, imbir plus odrobina sosu sojowego.
Tak zamarynowana niech sobie poleży w lodówce około godziny.

Kurki najlepiej jest opłukać pod bierzacą woda ale trzeba to zrobić jak najszybciej, gdyż jak namokną będą gumowate i nici z pysznego sosu.

Na patelni podsmażamy drobno pokrojona cebulkę, wsypujemy kurki 
pokrojone na dosyć duże kawałki i doprawiamy solą i pieprzem.
Do naszych grzybów dolewamy śmietanę, z rozmieszanymi
serkami topionymi i posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki.

Polędwicę obsmażamy z każdej strony na gorącej oliwie
z oliwek, i tak przygotowaną wkładamy do foli do pieczenia.
Czas pieczenia mięsa jest uzależniony od jego wagi, więc 20 dag 
polędwicy pieczemy około 20 minut w temp 150 stopni.

I w ten oto sposób mamy pyszne i szybkie danie, które
zadowoli wykwintnych smakoszy grzybów ...







0 komentarze:

Prześlij komentarz