Jak zrobić granolę ?


Jak nie mamy pomysłu na śniadanie lub deser to jest granola.
Coś do przegryzienia przy telewizorze lub kompie - granola.
Ale co to właściwie jest - to jest wszystko co najlepsze i zarazem najzdrowsze w jednym nieskomplikowanym danku.
Mamy tutaj płatki owsiane, miód, orzechy, suszoną żurawinę, brzoskwinię ...


Jak przygotować granolę - bardzo prosto i szybko.
Na dużej i głębokiej patelni prażymy orzechy (laskowe, włoskie do wyboru około 10 - 15 dag)
z miodem, jak już się podprażą dodajemy płatki owsiane,
i chwilę smażymy (płatki nie gotowane, około szklanki )

Pod koniec dodajemy wszystko co lubimy : suszoną brzoskwinię, figę lub żurawinę.
Proporcje dowolne, dodatki dowolne.

Możemy też podczas smażenia dodać cynamonu, wanilii lub cukru trzcinowego.
Jak nasza granola przestygnie
(mieszamy od czasu do czasu bo inaczej nam się przyklei do patelni)
wsypujemy do słoiczka i zapas gotowy, na szybkie śniadanko .
Teraz wystarczy odrobina jogurtu naturalnego i gotowe :)










0 komentarze:

Prześlij komentarz