Tak w zasadzie to zapomnieliśmy odrobinę o kaszach, na swoje nieszczęście..
Na nieszczęście, bo nie spożywamy takiej ilości błonnika ,który reguluje poziom tłuszczów
w naszym organizmie ,a potem efekty widać np po zimie - dziwnie wstępujące się spodnie ;)
Pęczak jest delikatną kaszą, może grubą ale doskonale reguluje nasze trawienie i zawiera dużo
soli mineralnych (żelazo, potas, wapń) i vit tj vit B1 B2
Zatem najwyższa pora spróbować tego specjału, z przyjemnością dla smaku
i korzyścią dla zdrowia.
Składniki:
200 g pęczaku
5-10 dag suszonych grzybów
0,5 l bulionu
cebula
ser żółty
natka pietruszki
sól, pieprz
Na początku namaczamy grzyby około 1 godziny.
Na rozgrzanej patelni na oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i surowy pęczak.
Zmniejszamy ogień i dolewamy bulionu cały czas mieszając (podobnie jak przy risotto)
aż pęczak nie zrobi się miękki ale nie rozgotowany.
Jak mamy już gotowy pęczak dodajemy odcedzone z wody grzyby, doprawiamy solą i pieprzem.
Podsmażamy.
Jak już wszystko gotowe posypujemy świeżo utartym serem i natką pietruszki.
Możemy tez dodać do potrawy odrobinę jogurtu naturalnego.
Pyszna i zdrowa potrawa gotowa.
Życzę smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz