Kurczak w piwie



     Może w taki mroźny dzień warto przygotować coś pysznego
     i rozgrzewającego na obiadek?
     A może takie proste danie, które moi znajomi uwielbiają -
     kurczak w piwie :)
      





      składniki:

      udka z kurczaka (ilość wg ilości głodomorów)
      oliwa z oliwek
      jedno jasne piwo
      6 łyżek przecieru pomidorowego
      3-4 cebule
      sól, pieprz, przyprawy

      Udka umyć, przekroić na połowę i osuszyć.
      Podsmażyć na oliwie z obu stron,
      dodać soli i pieprzu wg uznania 
      i pokrojoną w talarki cebule.

      Podlać niewielka ilością wody i gotować na małym ogniu
      przez 15 minut pod przykryciem.
      Po tym czasie dolewamy piwo, dodajemy przecier
      i doprawiamy do smaku.
      Gotujemy do miękkości mięska jakieś 25 minut
      i gotowy, smaczny obiadek.
      Ja podaje to danie z ryżem, pychota...



0 komentarze:

Prześlij komentarz