Dzisiaj polecam danie dla smakoszy kuchni orientalnej.
Smak tej potrawy
jest dosyć wyszukany,
a zupa znakomicie rozgrzewa swoim ostrym aromatem
w zimowe dni...
a zupa znakomicie rozgrzewa swoim ostrym aromatem
w zimowe dni...
Składniki:
2 filety z kurczaka
2 marchewki
1l bulionu z
kurczaka
1 puszka mleka
kokosowego
skórka limonki lub sok cytrynowy
kawałek świeżego
imbiru
1 średnia cebula
sos sojowy lub rybny
świeża kolendra
makaron ryżowy
Zaczynamy od
ugotowania porządnego bulionu.
Kiedy bulion powoli się gotuje, możemy pokroić kurczaka
i marchewkę w paseczki, obrać i pokroić imbir.
Kiedy bulion powoli się gotuje, możemy pokroić kurczaka
i marchewkę w paseczki, obrać i pokroić imbir.
Kiedy mamy już
gotowy wywar, odcedzamy przyprawy i warzywa,
a do czystego rosołu dodajemy wcześniej pokrojonego kurczaka,
marchewkę, mleko kokosowe, imbir, cebulę i skórkę z limonki.
a do czystego rosołu dodajemy wcześniej pokrojonego kurczaka,
marchewkę, mleko kokosowe, imbir, cebulę i skórkę z limonki.
Gotujemy około 5-10
minut, po czym doprawiamy zupę
sosem sojowym, chili lub pieprzem cayenne.
sosem sojowym, chili lub pieprzem cayenne.
Pod koniec gotowania
dodajemy makaron ryżowy
i gotujemy jeszcze 3 minuty.
i gotujemy jeszcze 3 minuty.
Zupę podajemy ze
świeżą kolendrą.
Szczególnie polecam
tą zupę zmarzluchom, naprawdę rozgrzewa.
0 komentarze:
Prześlij komentarz