Zupa Tajska


 Dzisiaj polecam danie dla smakoszy kuchni orientalnej.
 Smak tej potrawy jest dosyć wyszukany,
 a zupa znakomicie rozgrzewa swoim ostrym aromatem
 w zimowe dni...





 Składniki:

 2 filety z kurczaka
 2 marchewki
 1l bulionu z kurczaka
 1 puszka mleka kokosowego
 skórka  limonki lub sok cytrynowy
 kawałek świeżego imbiru
 1 średnia cebula
 sos sojowy lub rybny
 świeża kolendra
 makaron ryżowy


 Zaczynamy od ugotowania porządnego bulionu.
 Kiedy bulion powoli się gotuje, możemy pokroić kurczaka
 i marchewkę w paseczki, obrać i pokroić imbir.

 Kiedy mamy już gotowy wywar, odcedzamy przyprawy i warzywa,
 a do czystego rosołu dodajemy wcześniej pokrojonego kurczaka,
 marchewkę, mleko kokosowe, imbir, cebulę i skórkę z limonki.

 Gotujemy około 5-10 minut, po czym doprawiamy zupę
 sosem sojowym, chili lub pieprzem cayenne.

 Pod koniec gotowania dodajemy makaron ryżowy
 i gotujemy jeszcze 3 minuty.
 Zupę podajemy ze świeżą kolendrą.

 Szczególnie polecam tą zupę zmarzluchom, naprawdę rozgrzewa.


0 komentarze:

Prześlij komentarz