Zupa z dyni


Lubię jesienne wieczory, takie z ciepłą herbatką i gorącą zupą w pobliżu...
za oknem słychać jak zimny wiatr wieje a mnie jest ciepło.
Przyjemne chrupanie grzanek...rozpływający się w ustach
smak dyni, papryki i imbiru...
Dobrze bo stanę się głodna ,a dopiero co zjadłam...


Składniki:
30 - 40 dag dyni (obranej i bez pestek)
3-4 ziemniaki 
1 papryka
1 średnia cebula

Przyprawy:
sól, pieprz, imbir (najlepiej świeżo starty), papryka słodka,
pieprz cayenne lub papryka chili

Najpierw robimy wywar z porcji rosołowej i warzyw.
Jak mamy już gotowy wywar (około 500 ml) wyciągamy z niego 
porcję rosołową i dodajemy pokrojoną dynię, obrane i pokrojone ziemniaki 
( nie muszą być pokrojone na drobno) cebulę i paprykę
(oczyszczoną z nasion)
Gotujemy wszystko do miękkości i blenderujemy.
Jak mamy już gotową bazę dodajemy przyprawy, oczywiście jedni 
mniej ostre zupy inni wolą bardzo ostre.
Ja lubię aromat imbiru i papryki, może z odrobiną pieprzu.

No ale taka sama zupa... przydałyby się grzaneczki.
Ja kroję bagietkę na takie maleńkie kosteczki i mieszam z oliwą i świeżo startym na tarle o małych oczkach czosnkiem.
Tak przygotowane grzanki smażę na patelni lub w piekarniku. 
Trzeba uważać żeby nie przypalić grzanek i często je mieszać.

Możemy też podać tą zupę z groszkiem ptysiowym, pokrojoną natką
pietruszki i startym serem np Edamskim.

Życzę smacznego.



0 komentarze:

Prześlij komentarz