Ciasto czekoladowe z polewą i sosem śliwkowym


Jesiennie znaczy odrobinę zimniej..., 
jak nie ma pogody staramy się odrobinkę dosłodzić rzeczywistość
,a najlepiej nam to dosłodzenie wychodzi z czekoladą. 
Taki delikatne  i puszyste ciasto czekoladowe z polewą i do tego odrobina sosu śliwkowego w occie balsamicznym...
Brzmi smacznie i takie jest w rzeczywistości:)


Ciasto:
250 dag margaryny
3 łyżki kakao
2 szklanki cukru

4 jajka
2 szklanki mąki
5 duże łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę roztapiamy na małym ogniu stopniowo dodając
cukier, kakao i 1/2 szklanki wody.
Mieszamy aż do całkowitego połączenia składników, odlewamy
połowę szklanki (na polewę) i odstawiamy do ostygnięcia. 

Po przestudzeniu dodajemy żółtka, a z białek ubijamy pianę.
Do masy stopniowo dodajemy  przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Na samym końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy
z powstałą masą.

Pieczemy w 150 stopniach 45 minut. 

Jeszcze ciepłe ciasto polewamy odstawioną polewą ,uprzednio 
nakłuwając ciasto widelcem 
( ten zabieg pomoże polewie czekoladowej wniknąć w ciasto)

Teraz nadszedł czas na sos z pyszny śliwek:
około 20 dag śliwek
2 łyżki cukru
2 łyżki octu balsamicznego

Na patelni podsamżamy wypestkowane i pokrojone w ćwiartki śliwki.
Wsypujemy cukier i dodajemy ocet balsamiczny.
Smażymy tak na wolnym ogniu około 10-15 minut.
Do sosu możemy też dodać odrobinę cynamonu, dla dodania aromatu.

I tak oto możemy spędzić miły wieczór z ciepłą herbatką i ciastem...
i najlepiej z kimś wyjątkowym u boku ♥







0 komentarze:

Prześlij komentarz