Niby taka zwykła, delikatna cukinia, a tyle rzeczy można
z niej wyczarować ...pyszną zupę, placuszki, nawet ciasto z cukinią.
Mnie osobiście nigdy się nie znudzi jej delikatność smaku, ale nie byłabym sobą gdybym zdrowo nie namieszała w przepisie...
z niej wyczarować ...pyszną zupę, placuszki, nawet ciasto z cukinią.
Mnie osobiście nigdy się nie znudzi jej delikatność smaku, ale nie byłabym sobą gdybym zdrowo nie namieszała w przepisie...
Składniki:
30 dag cukinii (bez pestek i bez skórki)
10 dag ziemniaków (surowych, obranych)
1 mała cebula
10 dag mąki kukurydzianej
5 dag mąki pszennej
1 jajko
5 dag utartego sera żółtego
Cukinię, ziemniaki i cebulę trzemy na tarce o grubych oczkach.
(dobrym patentem jest włożenie cebuli do lodówki, wtedy nie
będziemy płakać przy jej tarciu)
Po utarciu posypujemy solą i czekamy aż nasze warzywka
puszczą sok, który dokładnie odciskamy.
Dopiero po odciśnięciu soku dodajemy mąki, jajko i utarty ser żółty.
Mieszamy wszystko aż powstanie nam gęsta masa.
Kładziemy łyżką na rozgrzaną oliwę z oliwek i smażymy.
Gotowe placuszki możemy podać z odrobiną kwaśnej śmietany.
Polecam, no naprawdę pyszne :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz