Placuszki z cukinii


Niby taka zwykła, delikatna cukinia, a tyle rzeczy można
z niej wyczarować ...pyszną zupę, placuszki, nawet ciasto z cukinią.
Mnie osobiście nigdy się nie znudzi jej delikatność smaku, ale nie byłabym sobą gdybym zdrowo nie namieszała w przepisie...


Składniki:
30 dag cukinii (bez pestek i bez skórki)
10 dag ziemniaków (surowych, obranych)
1 mała cebula
10 dag mąki kukurydzianej 
5 dag mąki pszennej
1 jajko 
5 dag utartego sera żółtego

Cukinię,  ziemniaki i cebulę trzemy na tarce o grubych oczkach.
(dobrym patentem jest włożenie cebuli do lodówki, wtedy nie 
będziemy płakać przy jej tarciu) 
Po utarciu posypujemy solą i czekamy aż nasze warzywka
puszczą sok, który dokładnie odciskamy.

Dopiero po odciśnięciu soku dodajemy mąki, jajko i utarty ser żółty.
Mieszamy wszystko aż powstanie nam gęsta masa.
Kładziemy łyżką na rozgrzaną oliwę z oliwek i smażymy.
Gotowe placuszki możemy podać z odrobiną kwaśnej śmietany.

Polecam, no naprawdę pyszne :)




0 komentarze:

Prześlij komentarz