Pyszne i delikatne ciasto, taki mały kąsek do popołudniowej kawki
i jeszcze ta galaretka w środku, ja je uwielbiam
a wy spróbujecie ?
Ciasto:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1 łyżka kakao
1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pieczemy wg przepisu na standardowego biszkopta.
Najpierw ubijamy białka z odrobiną soli, dodajemy cukier, żółtka
i dalej ubijamy...
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko
i delikatnie mieszamy.
Na koniec do naszego ciasta dodajemy startą na
grubych oczkach czekoladę.
Delikatnie wszystko mieszamy i do piekarnika na 25 minut
w temp 150 stopni.
Jak ciasto jest delikatnie jeszcze ciepłe, rozkładamy je na
ściereczce i zwijamy. Po całkowitym ostudzeniu przekładamy kremem.
Do tak delikatnego ciasta pasuje tylko delikatny i pyszny krem.
Możemy ubić śmietanę 30% i do środka dać galaretkę
( oczywiście jak już stężeje )
Wierz ciasta możemy polać czekoladą lub cukrem pudrem.
Smacznego ♥
0 komentarze:
Prześlij komentarz