Kurki w cieście francuskim w sosie z białego wina


Osobiście uwielbiam takie małe przekąski... bo co tu dużo mówić, każdy czasami ma ochotę na coś pysznego ale w zasadzie nie jest głodny.
Taka maleńka przkąseczka i baardzo przyjemnie smaczna 
dla osób, które lubią grzyby. 


Ciasto francuskie każdy zna, ale jak zrobić taką foremkę z niego?
Bardzo prosto, wykrawamy ( najlepiej szklanką ) jedno kółeczko 
całe i 3 z dziurką po środku.


Na pełnym kółeczku układamy 3 z z dziurką i pieczemy w piekarniku 
około 15  minut w 150 stopniach.
W ten sposób mamy gotową foremkę na nasze małe danko".
Po przygotowaniu naszych foremek ( z jednego kawałka cista wychodzą 4 sztuki) przygotowujemy nasze kurki i sos.

Składniki:
20 dag kurek
3 łyżki oliwy
3 łyżki sosu sojowego
1/4 szklanki białego półwytrawnego wina
sól,pieprz

Kuki króciutko płuczemy pod bieżącą wodą i nie moczymy bo staną się gumowate. Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek i sosem sojowym 
smażymy nasze kurki, podlewając je białym winem.
Wino szybko odparuje dając grzybom niesamowitą delikatność. 
Odrobina soli i pieprzu do smaku, ale należy uważać bo sos sojowy 
już jest słony.

Przygotowujemy sos:

4 łyżki masła
4 łyżki mąki
5 dag sera pleśniowego typu brie"
4-5 łyżek śmietanki 30%
4 łyżki białego wina 
sól, pieprz

W małym rondelku roztapiamy masło i mieszamy z mąką.
Dolewamy zimną śmietankę (możemy dodać zimne mleko 3.2%)
i energicznie mieszamy aby nie dopuścić do powstania grudek.
Do sosu dodajemy pokrojony w małe kawałki ser i mieszamy 
aż się całkowicie rozpuści. Dolewamy białego wina i doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodać też odrobinę drobno pokrojonej natki pietruszki.

Do naszych foremek wkładamy po kilka wcześniej podsmażonych kurek i zalewamy je sosem.

Pyszna, chrupiąca i delikatna (choć może nie dietetyczna) 
przekąska gotowa :)

Życzę smacznego.









0 komentarze:

Prześlij komentarz