Nie zastanawiacie się czasami co zrobić żeby mięso z grilla nie było wyschnięte tylko dobrze upieczone, z taką chrupiącą skórką ,
a wewnątrz soczyste ?
No właśnie po to marynujemy mięso, aby nabrało odpowiedniego
smaku i zachowało swoja soczystość.
smaku i zachowało swoja soczystość.
Duuży problem i wyzwanie stanowi schabowy.
Mięso dosyć chude i zdawałoby się nie nadające się na grilla.
Podam wam zaraz przepis na marynatę, dzięki której będziecie zachwyceni jego smakiem i soczystością.
Marynata: na około 20 dag mięsa
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
2 ząbki czosnku drobno pokrojone lub przeciśnięte
1/2 łyżeczki drobno pokrojonej pietruszki lub oregano
odrobina (jak lubicie) startego imbiru
Zamarynowane mięso (najlepsze są porcje z kostką)
wstawiamy do lodówki na godzinę i na grilla.
Pyszne i soczyste, polecam...i oczywiście życzę smacznego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz