Tarta z delikatnym kremem i truskawkami


Sezon na truskawki trwa.
Cieszy podniebienie swym delikatnym smakiem
i nie można po prostu się im oprzeć. 
Dzisiaj upieczemy pyszną tartę z delikatnie kruchego ciasta, i położymy nasze smakowite truskawki na słodkiej, aromatycznej masie.


Ciasto:

30 dag mąki
10 dag cukru pudru
10 dag margaryny lub masła
1 jajko
1 żółtko
2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Z wymienionych składników zagniatamy ciasto
i wylepiamy nim naszą foremkę na tartę.
Pieczemy około 20 minut w 150 stopniach.

Kiedy nasze ciasto się już ładnie piecze, przygotowujemy krem.

Składniki:
1 litr mleka
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 szklanki cukru
3/4 masła

W szklance mleka rozrabiamy wszystkie podane składniki
(oprócz masła) i wlewamy do gorącego mleka. 
Mieszamy cały czas czekając aż mleko się nie zagotuje,
a masa zgęstnieje. Do gorącej jeszcze masy dodajemy
pokrojone masło i mieszamy aż się rozpuści.

Gorącą masę wylewamy na wierzch świeżo upieczonej tarty.
Po ostygnięciu możemy ułożyć na masie truskawki zalewając je odrobiną tężejącej galaretki, co przedłuży świeżość owoców.

Życzę smacznego i szczerze polecam tą tartę. 
Ja upiekłam ją wczoraj i dziwnie zniknęła... 
w tajemniczych okolicznościach.









0 komentarze:

Prześlij komentarz