Sałatka warzywna z sosem z sera pleśniowego



Jak już wspomniałam sałatka ta nadaje się z powodzeniem do pracy 
na drugie śniadanie, ale może też służyć jako przystawka obiadowa lub 
małe co nieco" jak nie chcemy przytyć
Mało tego że mnie osobiście baardzo smakuje to jeszcze jest 
pełna witamin, które z pewnością wpłyną 
pozytywnie na nasze zdrowie i szybka w przygotowaniu.



No to zaczynamy...
Składniki:
1 brokuł
1 kalafior 
1 średni pomidor
2 jajka ugotowane na twardo

sos:
10 dag sera pleśniowego brie" 
4 łyżki śmietany 30%

Brokuła i kalafior gotujemy na parze, wtedy nie stracą cennych 
witamin i nie wylejemy ich do zlewu.

Pomidora i jajka kroimy na ćwiartki.
Oczywiście jajka obieramy ze skorupki ;)
Wystudzonego i ugotowanego brokuła i kalafiora dzielimy na różyczki.

W małym rondelku, na wolnym ogniu podgrzewamy pokrojony 
w małą kostkę ser i śmietankę, cały czas mieszając.
Jak sos będzie za gesty możemy dodać śmietanki, lub jak chcemy zaoszczędzić kalorii mleka.
Przestudzonym sosem polewamy nasza sałatkę i gotowe.
Smacznie, zdrowo, kolorowo i dietetycznie.

Odrobina tłuszczu zawartego w serze pleśniowym pomoże naszemu organizmowi lepiej przyswoić witamy i minerały zawarte w naszej 
sałatce: fosfor, potas, żelazo, wapń, vit B1, B2, B6, C.







  




0 komentarze:

Prześlij komentarz