Pierogi łemkowskie



Podczas urlopu w nowej okolicy zawsze chcę spróbować czegoś co w danej okolicy uchodzi za potrawę regionalną bądź jest bardzo popularne.
No bo skoro wszyscy to lubią i danie to jest swego rodzaju
czczone z takim pietyzmem przygotowania
to musi być dobre...i jest dobre.


Ciasto;
1/3 mąki razowej
2/3 mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli

Farsz:
30 dag kapusty kiszonej
30 dag ziemniaków ugotowanych 
10 dag boczku
15 dag sera białego tłustego
sól, pieprz, liść laurowy, wegeta

Kapustę kiszoną gotujemy około 10-15 minut ,a następnie
kroimy bardzo drobno.
Ziemniaki gotujemy, a następnie ugniatamy bardzo dokładnie.
Na patelni podsmażamy boczek, pokrojony w bardzo drobną kostkę,
dodajemy kapustę, ziemniaki i ser biały. Mieszamy wszystkie składniki i
doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem.

Po ugotowaniu pierogi możemy podać z sosem pesto
lub podsmażona cebulką, ale i bez tego są wyśmienite.
Polecam i życzę smacznego.



0 komentarze:

Prześlij komentarz