Chleb razowy


Zawsze marzyło mi się upieczenie takiego domowego,
pysznego chlebka ...i oto jest.
Pyszniutki i ze słonecznikiem, taki jak lubię.


Ciasto: Porcja na dwa małe chlebki

4 szklanki maki razowej
1 szklanka mąki owsianej
1 szklanka mąki pszennej chlebowej
1/2 szklaki płatków owsianych
5 łyżek łuskanego słonecznika

5 dag drożdży
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka soli
ciepła woda

Wszystkie mąki i płatki owsiane mieszamy ze sobą. 
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie (w 3-4 łyżkach)
i dodajemy do mąki.
Do ciasta chlebowego dodajemy około 4 szklanki ciepłej wody,
olej, sól i wyrabiamy około 10 minut.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy.
Po wyrośnięciu ponownie wyrabiamy około 10 minut,
formując już dwie porcje chleba i układając je w wysmarowane foremki.
Po ponownym wyrośnięciu pieczemy około 1 i 15 minut w 180 stopniach.

Wspaniały swojski chlebek z masełkiem na śniadanko, polecam...


0 komentarze:

Prześlij komentarz